91: De woonopstand in Rotterdam

Vandaag een verslag van de woonopstand afgelopen zondag in Rotterdam. Op de dag verzamelden duizenden mensen zich in het Afrikaanderpark in een gemoedelijke maar strijdbare sfeer.

Vanaf het Afrikaanderpark vertrokken we na een aantal toespraken via de Erasmusbrug naar de markthal, waar de demonstratie zou eindigen. Echter, zoals je misschien hebt meegekregen liep dit toch anders.

De demonstratie hield halt op de Erasmusbrug. Door de ME werden namelijk een klein aantal actievoerders tegengehouden en kort daarna omsingeld en daarmee afgesneden van de rest van de demo. De FNV liep voorop en maakte de keus dat we ons niet zouden laten verdelen en hield halt uit solidariteit.

Waarom werd deze groep staande gehouden? Veel was onduidelijk op de demo zelf, maar inmiddels hebben we beelden waaruit blijkt dat de politie geen mensen in het zwart gekleed de sjieke binnenstad wilden binnenlaten. “Deze mensen willen we niet in de binnenstad hebben” zei een politiewoordvoerder letterlijk. Zie hiervoor de linkjes in de shownotes.

De politie liep dus bewust te provoceren en escaleerde de boel door een aantal charges uit te voeren op de menigte. Verschillende partijen hebben zich hier inmiddels tegen uitgesproken en SP Rotterdam heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van B&W. Aboutaleb dient zich voor deze puinhoop te verantwoorden.

Ik wil met deze intro als redactie onze steun uitspreken voor de arrestanten. Als er behoefte is om je verhaal te doen, mail ons op redactie@linksehobbys.nl

Verder wil ik deze aflevering vooral een positieve toon neerzetten, want er was veel strijdbaarheid, veel goede ideeën en veel goede moed. Dat wil ik met mijn opnames vooral benadrukken. Veel luisterplezier.

Woonopstand livestream vanaf het podium Afrikaanderpark

Politiewoordvoerder zegt ‘deze mensen’ niet in de binnenstad te willen

Verklaring organisatie Woonopstand over het politieoptreden

Amnesty NL keurt politieoptreden af

SP Rotterdam stelt schriftelijke vragen over het politieoptreden

 

Steun ons